Zanimljivosti

Sedam stvari koje morate znati prije druge trudnoće

NEKE stvari bi mogle biti potpuno drugačije nego u prošloj trudnoći. 

Evo što bi se moglo promijeniti:

1. Trudnoća će ranije postati vidljiva

Budući da se vaša maternica nakon prve trudnoće nije smanjila na prvobitnu veličinu, vaše tijelo će vjerojatno preskočiti taj početak i ranije svijetu otkriti da ste u drugom stanju.

2. Ranije ćete osjetiti bebine pokrete

Ovo je možda i samo stvar iskustva. U prvoj trudnoći gotovo ni u što niste bili pretjerano sigurni pa su velike šanse da ste prve bebine pokrete zamijenile za plinove u svom tijelu. No ovaj put ćete vjerojatno vrlo lako prepoznati te pokrete.

3. Bit ćete umorniji

“Žene u drugoj trudnoći često zaboravljaju uzimati dodatke koji se preporučuju”, objasnila je babica i majka dvoje djece Nicola Strydom za Today’s Parent. Prenatalni vitamini mogu utjecati na razinu energije pa se, ako ih ne uzimate, nemojte iznenaditi ako ne budete imali nimalo energije.

Osim toga, u prvoj trudnoći ste si mogli dopustiti cjelodnevno izležavanje (osim ako niste na poslu) dok sada već imate dijete koje zahtjeva svu vašu pažnju.

4. Osjećate jači i češći bol

Osim toga da tijelo ranije odradi spuštanje zglobova zbog kojeg ćete osjećati više bolova nego u prvoj trudnoći, moglo bi se dogoditi da se beba ovaj put spusti niže u trbuhu. To bi moglo uzrokovati bolove u leđima, nestabilne kukove i bolne ligamente.

“U drugoj trudnoći sam puno ranije i češće osjećala bolove. A istu stvar sam primijetila i kod svojih pacijentica”, ispričala je ginekologica Jillian Coolen za Today’s Parent.

5. Osjećat ćete više Braxton-kontrakcija

“Budući da ste već osjetili prave kontrakcije, vaše tijelo će lakše prepoznati Braxton-kontrakcije koje ste u prvoj trudnoći možda pripisali bebinim pokretima”, objasnila je Strydom.

6. Porođaj bi mogao biti kraći

“Maternica i cerviks su sve ovo već jednom prošli, tako da su sve faze najčešće kraće za drugorotkinje”, kaže Coolen.

7. Kontrakcije nakon porođaja su bolnije

Nakon što prođe drugi porođaj, maternica ima manji tonus mišića nego prvi put te agresivnije pristupa pokušajima da se sve vrati na svoje mjesto kako bi spriječila krvarenje. Iako to zvuči poprilično kul, vjerojatno će rezultirati jačim bolovima, odnosno kontrakcijama, nego nakon prvog porođaja. Ove kontrakcije ćete najviše osjetiti tijekom dojenja.

Vezane objave

Jedan od posljednjih živih logoraša otkrio kako je uspio preživjeti Holokaust

urednik

Dijelovi tijela koje ne trebamo: Jeste li u 14% ljudi koji nemaju ovaj mišić?

urednik

Evo što ne smijete propustiti u sportskoj 2019.

urednik

Otkriveno zašto Trump uvijek nosi predugačku kravatu

urednik

Penzića u Zagrebu pitali boji li se gripe, njegov eksplicitni odgovor postao hit

urednik

Klimatske promjene su znatno povećavale rizik za alpiniste

urednik

Ostavite komentar